Basbousa - Басбуса
Basbousa(بسبوسة ) is a dessert, which can be found in many Middle East and Balkan countries, for ecample in Egypt, by coincidence also in Greece and it is called ravani. Basbousa is a very sweet oriental pie, and sugar in my pie was used much less. In original basbousa it is double ammonut of sugar.
Ingredients
- Sugar - 1 glass
- Semolina - 1 glass
- Natural yoghurt or kefir - 2 cups
- Coconut - 75 gr
- Turmeric - 1 tsp
- Butter - 100 gr
- Wheat flour - 1 glass (perhaps less)
- Baking powder - 2 tsp
- Vanilla sugar - 2 tsp.
- Nuts for decoration
For lemon syrup:
- Freshly squeezed lemon juice - 3-4 tbsp
- Sugar - 0.5 glass
- Water - half a glass.
- Sift semolina through the sieve.
- Add sugar, coconut, vanilla, yoghurt.
- Leave for 30 minutes.
- After 30 minutes add turmeric, melted butter, then sifted flour, baking powder.
- Put the dough in a mold, and decorate with the nuts top.
- Put in a preheated oven for 30-35 minutes, t = + 180.
- Ready basbousa cut into pieces so that in the center of each is a nut.
- Make a lemon syrup. Water and sugar mix in a small saucepan, pour in lemon juice. Cook for 5 minutes.
- With a hot syrup pour the cake.
Translation into Russian:
Басбуса — очень сладкий восточный пирог, настоящая, классическая восточная сладость.
Ингредиенты
- сахар – 1 стакан
- манная крупа – 1 стакан
- йогурт натуральный или кефир (жирный) – 2 стакана
- кокосовая стружка – 75 гр
- куркума - 1 ч.л.
- сливочное масло – 100 гр
- мука пшеничная – 1 стакан (возможно, меньше)
- разрыхлитель – 2 ч. л
- ванильный сахар – 2 ч. л.
- ядра ореха для украшения.
Для лимонной пропитки:
- свежевыжатый лимонный сок – 3-4 ст. л;
- сахар – полстакана;
- вода – полстакана.
- Манную крупу просейте через сито.
- Добавьте сахар, кокосовую стружку, ваниль, йогурт.
- Оставьте на 30 минут.
- Через 30 мин. добавляется куркума, растопленное масло, затем просеяная мука, разрыхлитель.
- Тесто выложите в форму, сверху разложите орех.
- Поставьте в разогретую духовку на 30-35 мин, t=180.
- Готовый манник cразу же нарежьте кусками так, чтобы в центре каждого был орешек.
- Пока пирог остывает, сделайте лимонный сироп. Воду и сахар смешайте в небольшой кастрюльке, влейте лимонный сок. Варите при слабом кипении 5 минут.
- Горячим сиропом залейте пирог, распределяя его так, чтобы сироп попадал в надрезы.
Comments
Post a Comment