Basbousa - Басбуса
Basbousa(بسبوسة ) is a dessert, which can be found in many Middle East and Balkan countries, for ecample in Egypt, by coincidence also in Greece and it is called ravani. Basbousa is a very sweet oriental pie, and sugar in my pie was used much less. In original basbousa it is double ammonut of sugar.
Ingredients
- Sugar - 1 glass
 - Semolina - 1 glass
 - Natural yoghurt or kefir - 2 cups
 - Coconut - 75 gr
 - Turmeric - 1 tsp
 - Butter - 100 gr
 - Wheat flour - 1 glass (perhaps less)
 - Baking powder - 2 tsp
 - Vanilla sugar - 2 tsp.
 - Nuts for decoration
 
For lemon syrup:
- Freshly squeezed lemon juice - 3-4 tbsp
 - Sugar - 0.5 glass
 - Water - half a glass.
 
- Sift semolina through the sieve.
 - Add sugar, coconut, vanilla, yoghurt.
 - Leave for 30 minutes.
 - After 30 minutes add turmeric, melted butter, then sifted flour, baking powder.
 - Put the dough in a mold, and decorate with the nuts top.
 - Put in a preheated oven for 30-35 minutes, t = + 180.
 - Ready basbousa cut into pieces so that in the center of each is a nut.
 - Make a lemon syrup. Water and sugar mix in a small saucepan, pour in lemon juice. Cook for 5 minutes.
 - With a hot syrup pour the cake.
 
Translation into Russian:
Басбуса — очень сладкий восточный пирог, настоящая, классическая восточная сладость. 
Ингредиенты
- сахар – 1 стакан
 - манная крупа – 1 стакан
 - йогурт натуральный или кефир (жирный) – 2 стакана
 - кокосовая стружка – 75 гр
 - куркума - 1 ч.л.
 - сливочное масло – 100 гр
 - мука пшеничная – 1 стакан (возможно, меньше)
 - разрыхлитель – 2 ч. л
 - ванильный сахар – 2 ч. л.
 - ядра ореха для украшения.
 
Для лимонной пропитки:
- свежевыжатый лимонный сок – 3-4 ст. л;
 - сахар – полстакана;
 - вода – полстакана.
 
- Манную крупу просейте через сито.
 - Добавьте сахар, кокосовую стружку, ваниль, йогурт.
 - Оставьте на 30 минут.
 - Через 30 мин. добавляется куркума, растопленное масло, затем просеяная мука, разрыхлитель.
 - Тесто выложите в форму, сверху разложите орех.
 - Поставьте в разогретую духовку на 30-35 мин, t=180.
 - Готовый манник cразу же нарежьте кусками так, чтобы в центре каждого был орешек.
 - Пока пирог остывает, сделайте лимонный сироп. Воду и сахар смешайте в небольшой кастрюльке, влейте лимонный сок. Варите при слабом кипении 5 минут.
 - Горячим сиропом залейте пирог, распределяя его так, чтобы сироп попадал в надрезы.
 

Comments
Post a Comment