Basbousa - Басбуса


Basbousaبسبوسة‎‎ ) is a dessert, which can be found in many Middle East and Balkan countries, for ecample in Egypt, by coincidence also in Greece and it is called ravani. Basbousa is a very sweet oriental pie, and sugar in my pie was used much less. In original basbousa it is double ammonut of sugar.

Ingredients
  • Sugar - 1 glass
  • Semolina - 1 glass
  • Natural yoghurt or kefir - 2 cups
  • Coconut - 75 gr
  • Turmeric - 1 tsp
  • Butter - 100 gr
  • Wheat flour - 1 glass (perhaps less)
  • Baking powder - 2 tsp
  • Vanilla sugar - 2 tsp.
  • Nuts for decoration

For lemon syrup:
  • Freshly squeezed lemon juice - 3-4 tbsp
  • Sugar - 0.5 glass
  • Water - half a glass.

  1. Sift semolina through the sieve. 
  2. Add sugar, coconut, vanilla, yoghurt. 
  3. Leave for 30 minutes. 
  4. After 30 minutes add turmeric, melted butter, then sifted flour, baking powder.
  5. Put the dough in a mold, and decorate with the nuts top.
  6. Put in a preheated oven for 30-35 minutes, t = + 180.
  7. Ready basbousa cut into pieces so that in the center of each is a nut. 
  8. Make a lemon syrup. Water and sugar mix in a small saucepan, pour in lemon juice. Cook for 5 minutes.
  9. With a hot syrup pour the cake.


Translation into Russian:

Басбуса — очень сладкий восточный пирог, настоящая, классическая восточная сладость. 

Ингредиенты
  • сахар – 1 стакан
  • манная крупа – 1 стакан
  • йогурт натуральный или кефир (жирный) – 2 стакана
  • кокосовая стружка – 75 гр
  • куркума - 1 ч.л.
  • сливочное масло – 100 гр
  • мука пшеничная – 1 стакан (возможно, меньше)
  • разрыхлитель – 2 ч. л
  • ванильный сахар – 2 ч. л.
  • ядра ореха для украшения.

Для лимонной пропитки:
  • свежевыжатый лимонный сок – 3-4 ст. л;
  • сахар – полстакана;
  • вода – полстакана.

  1. Манную крупу просейте через сито. 
  2. Добавьте сахар, кокосовую стружку, ваниль, йогурт. 
  3. Оставьте на 30 минут. 
  4. Через 30 мин. добавляется куркума, растопленное масло, затем просеяная мука, разрыхлитель.
  5. Тесто выложите в форму, сверху разложите орех. 
  6. Поставьте в разогретую духовку на 30-35 мин, t=180.
  7. Готовый манник cразу же нарежьте кусками так, чтобы в центре каждого был орешек. 
  8. Пока пирог остывает, сделайте лимонный сироп. Воду и сахар смешайте в небольшой кастрюльке, влейте лимонный сок. Варите при слабом кипении 5 минут.
  9. Горячим сиропом залейте пирог, распределяя его так, чтобы сироп попадал в надрезы.


Comments

Popular Posts